• 1402/01/15 - 06:48
  • تعداد بازدید : 450
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه
مسئول اداره بهداشت و مدیریت بیماری های طیور اداره کل دامپزشکی جنوب کرمان:

توصیه های بهداشتی به زنبورداران در فصل زنبورداری (بخش دوم)

به گزارش روابط عمومی اداره کل دامپزشکی جنوب کرمان،دکتر مرضیه امینی روش مسئول اداره بهداشت و مدیریت بیماری های طیور اداره کل دامپزشکی جنوب کرمان گفت:با توجه به این که تکثیر و تولید مثل جرب واروا در داخل حجره­ های نوزادی  صورت می­گیرد و در صورت نبودن نوزاد، جمعیت جرب فقط روی بدن زنبورهای بالغ زندگی می­کند،  بهترین زمان برای درمان واروا وقتی است که کلنی فاقد نوزاد، و یا تخمگذاری در حداقل ممکن باشد. به منظور جلوگیری از بروز عوارض جانبی ناشی از به کارگیری مواد شیمیایی غیر مجاز در زنبور و پیشگیری از باقی ماندن این مواد در عسل، تأکید می­شود که زنبورداران محترم فقط از داروهای ثبت شده در سازمان دامپزشکی که در زنجیره­ی مجاز توزیع یعنی داروخانه­ های دامپزشکی عرضه می­شوند استفاده کنند .

3 -  زنبورستان در هر فصل حداقل یک بار باید از نظر بیماری­های نوزادان مورد بازدید قرار گیرد. نشانه­ هایی عمومی بیماری­های نوزادان عبارتند از پراکندگی حجره­ های نوزادی، فرورفتگی و سوراخ شدگی سرپوش حجره­ ها و تغییر رنگ و قوام نوزاد تلف شده در داخل حجره. برای تشخیص نوزادان سالم از بیمار، زنبوردار باید درباره­ ی وضعیت طبیعی و نیز نشانه ­های اختصاصی هر یک از بیماری­ های نوزادان اطلاعات لازم را داشته باشد.

موارد زیر در خصوص بیماری­های نوزادان دارای اهمیت است:

الف - هیچگونه درمان آنتی بیوتیکی برای بیماری لوک آمریکایی توصیه نمی­شود چرا که استفاده از آنتی بیوتیک، تنها نشانه ­های بیماری را کاهش می­دهد و عامل بیماری به صورت خزنده در زنبورستان منتشر می­شود. تنها راه کنترل این بیماری معدوم سازی کلنی آلوده از طریق آتش زدن زنبورهای بالغ و قاب­های نوزادی و عسل در گودالی است که خارج  از زنبورستان ایجاد می­شود.

ب - در مورد بیماری لوک اروپایی استفاده از اکسی تتراسایکلین و در مواردی همراه با تایلوزین می­تواند مؤثر باشد. ( سه هفته تا یک ماه قبل از جریان شهد باید مصرف دارو قطع شود.)

پ - در صورت تلف شدن هر کدام از کلنی­ ها، دریچه­ ی پرواز کندو بسته شود و پس از بازدید از کلنی در صورت عدم وجود نشانه­ هایی از بیماری ­های نوزادان، می­توان قاب­ های عسل یا نوزادی آن را در کلنی­ های دیگر مورد استفاده قرار داد.

 ت – اگر از گرده و عسل کلنی­ های آلوده به عامل لوک آمریکایی برای تهیه­ ی خمیر شیرین یا کیک گرده استفاده شود، باعث انتقال بیماری به کلنی ­ها یا زنبورستان­ های دیگر خواهد شد. بنابراین زنبوردار باید حتماً از سلامت کلنی تأمین کننده­ ی این مواد اطمینان حاصل کند؛ همچنین مکمل ­های غذایی موجود در بازار( فضای مجازی یا فروشگاه ­های عرضه) می­توانند عامل انتشار بیماری باشند؛ بنابراین توصیه می­شود در صورت امکان این مواد توسط خود زنبوردار از کلنی­ های سالم تهیه و در غیر این صورت، از منابع معتبر خریداری شود.

ث - بچه کندو­های گرفته شده توسط زنبوردار، در صورتی که کلنی مادر آلوده به بیماری لوک باشد، می­تواند منشاء انتقال بیماری به زنبورستان شود؛ بنابراین توصیه می­شود این کندوها در خارج از محیط زنبورستان )با حداکثر فاصله ممکن ) نگهداری شوند تا پس از تخمگذاری، کلنی از نظر بیماری‌های نوزادان بازدید و در صورت سلامت، کندو در زنبورستان قرار داده شود.

د – با وجود این که نشانه­ های بیماری­ های نوزادان( بویژه لوک آمریکایی ) تنها در نوزادان زنبور عسل قابل مشاهده است، زنبورهای بالغ از طریق کیسه عسل عامل بیماری را منتقل می­کنند؛ بنابراین به منظور جلوگیری از ورود اشتباه زنبورهای صحرارو به کندوها یا زنبورستان­­های دیگر، توصیه می­شود کندوها در چینش خطی در زنبورستان، حتماً به صورت منحنی (U  شکل) قرار گیرند و با رنگ­ها و طرح­های متفاوت رنگ آمیزی شوند.

 

 
  • گروه خبری : همایش,اخبار اسلایدر
  • کد خبر : 299419
کلمات کلیدی
sardabir سردبیر

sardabir سردبیر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

لینک کوتاه